Anada d.o.o.

O tvrtki

Software

ICT Usluge

Anada d.o.o.

Carinska aplikacija - uvoz i izvoz

Prema novom Carinskom zakonu, redovitim uvoznicima i izvoznicima roba mogu se odobriti statusi povlaštenih uvoznika (primatelja) i/ili povlaštenih izvoznika (pošiljatelja).

U oba slučaja postupke carinjenja vrši sam korisnik odobrenja za pojedini postupak. Dakle, u slučaju uvoza, pošiljka dolazi direktno u prostor korisnika koji sam vrši carinjenje robe. U slučaju izvoza korisnik sam priprema izvoznu pošiljku, plombira ju i iz svog prostora upućuje direktno u izvoz. Pri tome se evidentno ubrzava manipulacija pošiljkama i štedi vrijeme potrebno za normalni postupak carinjenja kojeg sada vrši Carina na carinskim ispostavama.

Naredna prednost povlaštenih statusa jeste periodično carinjenje robe. Dok u postupku redovnog carinjenja svaku pošiljku prati JCD (jedinstvena carinska deklaracija), povlašteni statusi carinjenje pošiljki rješavaju tzv. knjigovodstvenim zapisima (nepotpunim deklaracijama). Tek se periodično (obično mjesečno) kreira zbirna dopunska deklaracija koja se predaje Carini.

Dakle, bitno se smanjuje broj JCD i time direktni troškovi poslovanja.

U statusu povlaštenog uvoznika/izvoznika nisu više potrebne usluge špeditera (otpremnika) budući Carina odobrava korisniku statusa da sam kreira JCD i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Programi za vođenje kućnog carinjenja (primatelj / pošiljatelj) u potpunosti su izvedeni u skladu sa zahtjevima novog Carinskog zakona i u suradnji s djelatnicima Carine.

Programi omogućavaju kreiranje dokumenata najave uvoza (izvoza), zaduženja robe (primke), razduženja robe (izdatnice) i sve potrebne izvještaje i preglede (kartice artikala, kartice tarifnih brojeva, kartice stanja i razduženja ulaznih JCD, liste zaliha, automatsko kreiranje knjigovodstvenih zapisa, spiska provoznih dokumenata itd.
U aplikaciji postoji i modul za prihvat podataka o pošiljci bilo e-poštom bilo prijenosom podataka putem interneta (FTP). Ukoliko vaš dobavljač ima mogućnost da podatke o fakturama i robi dotične pošiljke pošalje u elektronskom obliku taj modul vrši konverziju podataka i potrebne obrade za izradu najave o uvozu.

Prednosti takovih povezivanja su brzina i točnost obrada.
Ukoliko se upis podataka o pošiljci vrši ručno, aplikacija dopušta da se podaci o najavi (bilo uvoza bilo izvoza) pripreme i provjere unaprijed (na temelju faksirane fakture dobavljača ili računa kupcu  i sl.) pa da se na dan stvarnog prihvata (slanja) pošiljke obrada izvrši vrlo brzo i efikasno.

Dakle, priprema podataka potrebna je samo kod kreiranja najave uvoza (izvoza) dok ostala obrada, iz koraka u korak, teče automatizirano. Koraci pri obradi su slijedeći:

najava -> primka -> izdatnica -> knjigovodstveni zapisi -> JCD.

Kao opciju postoji i aplikacija za automatiziranu izradu JCD i DCV. Na osnovu tjednog (mjesečnog) prometa robe, aplikacija potpuno automatizirano izrađuje potrebne JCD i DCV u tiskanom obliku, na disketi za prijenos u carinsku ispostavu i datoteke potrebne za internet prijenos podataka na web Carine. Ovim postupkom isključena je potreba za plaćanjem špediterskih troškova.

Jedini zahtjev pri automatiziranoj izradi JCD i DCV jest upis datumskog intervala za koji se obrada vrši.

Napominjemo da je naš software za automatiziranu izradu JCD jedini u Hrvatskoj.

U programima su riješene i carinske tarife određene sadašnjim međudržavnim sporazumima (varijacija carinske stope za isti tarifni stavak ovisno o državi uvoza, sezonske carine, količinske carine kvote  i sl.)

Za oba statusa (primatelj/uvoznik i/ili pošiljatelj/izvoznik rasoplažemo
Aplikacijama za automatizirani izradu nadzornih knjiga uvoza i/ili izvoza.

Aplikacija za status povlaštenog pošiljaoca (izvoznika) sadrži standardne module za obradu izvoznih faktura, izradu najave izvoza, izradu KZI (knjigovodstveni zapis izvoza) i izradu izvoznog JCD (JCD 3) za danu pošiljku.

I za ovaj status postoji opcija za automatiziranu izradu dopunske izvozne JCD.

Naravno, uz obradu podataka o pošiljkama, aplikacija sadrži i sve izvještaje koje Carina zahtijeva u svrhu kontrole i nadzora.

Opći podaci o aplikacijama

Iz aplikacija se mogu eksportirati (importirati) podaci potrebni za ulaz (izlaz) u vaše robno/materijalno knjigovodstvo. Eksport  (import) se može izvršiti u bilo kojem potrebnom formatu (npr ASCII, dBase, Clipper, Oracle SQL, Microsoft SQL, DBF itd.)

Aplikacije su pisane za windows okruženje (win9*, win NT, win2000, XP) i dopuštaju mrežni rad.

Minimalna strojna konfiguracija zahtijeva PC, grafičku rezoluciju 1024 x 768, 32Mby RAM, 80Mby diskovnog prostora i pisač.

Carinska aplikacija - uvoza


Anada - Uvoz1


Anada - Uvoz2


Uvoz - nadzorna knjiga


Anada - Uvoz4


Anada - Uvoz5

Carinska aplikacija - izvoza


Anada - Izvoz1


Anada - Izvoz2


Anada - Izvoz3

Pošalji upit
Pretraži poslovni software:

Search

Asus najavio tri nova mobitela

Prema dosadašnjim informacijama Asus bi ove godine na MWC 2018 sajam trebao donijeti barem tri nova mobitela – Zenfone 5, Zenfone 5 Lite te Zenfone 5 Max. Kako...

Otkriven novi bug unutar iOS-a

Appleov operativni sustav iOS ovih dana bilježi novi bug, dosta sličan bugovima iz prošlosti toga sustava, kao što je na primjer Effective Power bug iz 2015...

Qualcomm predstavio Snapdragon X24 i X50

Tvrtka Qualcomm predstavila je dva nova modema za mobilne uređaje Snapdragon X24 i Snapdragon X50. Predstavljeni Snapdragon X24 modem na papiru nudi brzine pri...

Exynos 9810 na Geekbenchu

Snapdragon je Qualcommov TOP SoC za 2018. godinu koji će se naći u brojnim TOP modelima ovogodišnjih mobitela. Nedugo potom kroz Geekbench je prošao i...

Samsung DeX Pad

Ove godine Samsungovi novi mobiteli iz serije Galaxy dobit će i novi dock – DeX Pad. Kao što je vidljivo iz priloženih fotografija (rendera), novi modeli...

Prvi čovjek Samsunga osumnjičen za utaju poreza

Lee Kun-hee, dugogodišnji "vladar" koncernom Samsung, posljednjih se godina muči s velikim zdravstvenim problemima. Još 2014. doživio je težak infarkt te je od...

Apple postao najveći proizvođač satova

Prema podacima tvrtke IDC i drugih tvrtki, četvrti kvartal prošle godine bio je najuspješniji kvartal za Apple Watch seriju pametnih satova od njihova prvog...

Kodek H.266 u izradi i stiže 2020. godine

Na seminaru kojeg je u Londonu organizirala tvrtka ATEME koja se specijalizirala za tehnologije namijenjene kompresiji video sadržaja predstavljen je budući...

Android Oreo konačno prešao 1%

Početak je još jednog mjeseca, veljače, a to znači kako je Google objavio i nove informacije vezano uz zastupljenost pojedinih inačica Androida. Na dan 5...

Arctic je predstavio novi CPU hladnjak

Arctic je predstavio novi CPU hladnjak iz svoje Freezer 33 serije. Riječ je o modelu eSport ONE koji se uz dobro hlađenje odlikuje i tihim radom te...

Naši partneri

arnet digital logo lektire.hr logo pr mreža logo poslovnjak.net logo savjetnica logo specijalist logo