BSS poslovni sustavi d.o.o.

O tvrtki

Software

ICT Usluge

BSS poslovni sustavi d.o.o.

Elektroničko trgovanje - e-trade

Internet predstavlja novu dimenziju i nove mogućnosti trgovanja i oglašavanja. Kupac današnjice na tržištima izgrađenima oko Interneta traži informacije i proizvod, i zahtjeva da to bude brzo i komforno, a sama primjena Interneta kao medija za spajanje ponude i potražnje primjenjiva je na baš sve aspekte trgovine pa tako i na trgovinu vrijednosnim papirima.

Prednost takvog načina poslovanja je dostupnost informacija klijentima 24 sata dnevno. Drugim riječima, pregled ponude svih vrijednosnih papira u svakome trenutku, zajedno s raznim drugim informacijama kao što su to primjerice, vijesti. Najinteresantnija je svakako mogućnost pregleda svih tih informacija na jednom, centralnom mjestu što potragu za informacijom čini jednostavnijom, efikasnijom i bržom. Ti klijenti su dio hrvatske Internet populacije koja iz dana u dan raste. I to, ne samo ona mlađe dobi na koju treba računati u bliskoj budućnosti, već i ona financijski sposobna, koja putem Interneta predstavlja dodatni izvor klijenata i dodatni izvor prihoda.

Elektroničko poslovanje u svijetu predstavlja prihvaćen način obavljanja poslovnih transakcija, a tu spada i elektroničko trgovanje vrijednosnim papirima. Nastojanjem da se dio poslovanja prenese na Internet, oslobađaju se određeni ljudski resursi koji se mogu upotrijebiti u druge svrhe, pridonoseći dakako kvaliteti poslovanja. Sama trgovina pritom, zbog samog načina izvedbe, postaje dostupnija i udobnija. Da malo izmjenimo PBZ-ov slogan: "Broker u papučama".

Prioritet je biti tamo gdje se potražnja izgrađuje i na taj način izbjeći da budete zaobiđeni od strane klijenata. U Hrvatskoj, Internet postaje upravo takvo mjesto.

Sadržaj

Elektroničko trgovanje je dodatak sustavu Hyperion i predstavlja informacijski sustav podrške brokerskoj kući u trgovanju vrijednosnim papirima zasnovan na Internetu. Na taj način, elektroničko trgovanje predstavlja pomak sa tradicionalnog načina komunikacije između klijenta i brokera (osobno ili putem telefona) na komunikaciju putem Interneta kao sveprihvaćenijeg medija poslovanja.

Elektroničko trgovanje sadrži :

  • Zahtjev za otvaranjem korisničkog računa
  • Administracija korisničkih računa
  • Korisnička prijava na sustav
  • Otvaranje naloga za trgovinu vrijednosnim papirima
  • Opoziv naloga
  • Korisničko izvještavanje

Cijeli sustav se grafički oblikuje prema već izrađenim Internet stranicama i na taj se način osigurava uklapanje sustava u već postojeći vizualni identitet brokerske kuće na Internetu.

Za klijenta, korisnika postojećih Internet stranica, implementacija sustava izgleda kao proširenje postojećeg web-a jer se koristi već prije definirani način postavljanja elemenata na stranicu, kao i boje te ostali vizualni elementi.

Sigurnost

U svrhu zaštite protoka informacija između računala klijenta i poslužitelja, potrebno je prethodno pribaviti tzv. server certificate, certifikat kojim se klijentu garantira autentičnost poslužitelja i kriptirana komunikacija (tzv. Secure Socket Layer – SSL; komunikacija putem HTTPS(ecure) protokola).

Certifikat se može pribaviti ili putem Interneta (od ustanova koje su specijalizirane za izdavanje poslužiteljskih certifikata, kao što su to VeriSign ili Thawte, i tu svoju uslugu naplaćuju na godišnjem nivou), ili se certifikat pribavlja putem vlastitog sustava za izdavanje certifikata unutar kuće (npr. MS Certificate Server).

Razlika između ta dva pristupa je u tome što većina današnjih Internet browsera ne postavlja dodatna pitanja u vezi certifikata i vrši njihovu automatsku instalaciju, ukoliko su ovjereni od gore navedenih specijaliziranih ustanova. U slučaju samostalnog izdavanja certifikata, klijent morati ručno izvršiti instalaciju certifikata na svoje računalo.

Zahtjev za otvaranjem korisničkog računa

Sve počinje kada posjetitelj stranica popunjava zahtjev za otvaranjem korisničkog računa. Zahtjev sadrži podatke koji su potrebni za izradu Ugovora između klijenta i brokerske kuće o mogućnosti elektroničkog trgovanja. Ti podaci koristit će se pri izdavanju naloga za trgovanje vrijednosnim papirima.

Administracija korisničkih računa

Nakon što posjetitelj popuni Zahtjev, informacija dolazi putem elektroničke pošte do ovlaštene osobe unutar brokerske kuće koja taj zahtjev pregledava i donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju prijave. Otvaranje korisničkih računa nije, naime, u potpunosti prepušteno automatizmu. Razlog je tomu očuvanje integriteta i smislenosti podataka u bazi (zaštita od "lažnih" prijava).

Odmah po prihvaćanju prijave, korisniku se elektroničkom poštom šalje obavijest koja sadrži kratke upute o daljnjem postupku prijave. Korisniku se šalje potpisani Ugovor od ovlaštene osobe brokerske kuće na potpis i od njega se traži da vrati jedan primjerak za pismohranu. Nadalje, obavještava ga se o broju računa brokerske kuće namijenjenog isključivo za sredstva klijenata na koji je korisnik dužan uplatiti sredstva prije no što se upusti u trgovanje vrijednosnim papirima.

Ovlaštene osobe unutar brokerske kuće u svakom su trenutku u mogućnosti dodati, izmjeniti ili obrisati pojedini korisnički račun, dok korisnik može samo mijenjati zaporku. U slučaju da korisnik želi promijeniti neke od ostalih podataka, popuniti će Zahtjev za promjenom podataka.

Korisnički račun nije u potpunosti otvoren sve dok klijent ne vrati potpisan Ugovor i time pokaže da u pristaje na prava i obveze iz tog Ugovora.

Korisnička prijava na sustav

Prije bilo kakvog prikazivanja osobnih podataka ili obavljanja transakcija, potrebno je izvršiti identifikaciju korisnika. Identifikacija se obavlja kroz proces validacije korisničkog imena i zaporke koji između korisnika i brokerske kuće "putuje" putem kriptirane komunikacije.

Otvaranje naloga za trgovinu vrijednosnim papirima

Da bi korisnik "dobio zeleno svjetlo" za otvaranje naloga za trgovanje vrijednosnim papirima, potrebno je da zadovolji određene uvjete ovisno o tome da li se radi o kupnji ili prodaji vrijednosnih papira.

U slučaju kupnje vrijednosnih papira, provjera se stanje gotovine klijenta kao i stanja preostalih neizvršenih kupovnih naloga. Ukoliko ukupni iznos na novom nalogu ne prelazi trenutnu kupovnu moć klijenta, nalog se otvara. U protivnom, klijent će biti obaviješten o razlozima neuspjeha otvaranja naloga. Na taj se način brokerska kuća osigurava (ali i klijent) da ne dođe do situacije da se kupi više vrijednosnica no što klijent može platiti.

Uvjetovanje prodaje je slično kupnji s tom razlikom da se ne gleda stanje gotovine, već stanje određenog vrijednosnog papira. Ukoliko je preostala raspoloživa količina veća ili jednaka količini na nalogu koji se otvara, nalog će biti otvoren. U protivnom, klijenta se obavještava o razlozima neuspjeha otvaranja naloga. Time se izbjegava prodaja više vrijednosnih papira no što ih klijent stvarno ima registriranih sa brokerskom kućom.

Opoziv naloga

Prilikom opoziva naloga, zahtjev putuje elektroničkim putem do ovlaštene osobe u brokerskoj kući gdje se nalog pokušava otkazati. Ukoliko je nalog u međuvremenu izvršen, klijenta se obavještava o neuspješnom pokušaju opoziva naloga. U protivnom, obavještava ga se o uspješnosti opoziva.

Da bi se izbjegli nesporazumi s klijentom prilikom opoziva naloga, način i vremenski odmak od zahtjeva za opozivom pa do samog opoziva je potrebno regulirati unutar Ugovora s klijentom. Time će se detaljnije objasniti proces opoziva naloga. Nakon što klijent izvrši zahtjev za opozivom, zahtjev stiže ovlaštenoj osobi unutar brokerske kuće koja pokušava ukloniti ponudu na tržištu stavljenu na osnovu tog naloga. Ukoliko se ponuda uspije ukloniti, vrši se opoziv naloga, u protivnom nalog se djelomično ili u cijelosti izvršava ovisno o realizaciji na tržištu.

Korisničko izvještavanje

Sustav podržava osnovne preglede izvještavanja klijenta koji prikazuju knjigu naloga, promete po računu te trenutna stanja vrijednosnih papira i gotovine, tzv. stanje portfelja.

Osim izvještaja vezanih za korisnički račun, omogućeni su i razni pregledi kretanja cijena pojedine vrijednosnice te nekoliko osnovnih indikatora tehničke analize.

Svi pregledi su zasnovani na pregledima iz sustava Hyperion i korisniku su na raspolaganju u bilo koje vrijeme po uspješnoj prijavi na sustav.

Tehničke karakteristike sustava

Sa tehničkog gledišta, sustav predstavlja "thin client-fat server" sustav izgrađen unutar Windows 2000 okruženja.

Sve evidencije sustava pohranjene su unutar MS SQL Server (ili besplatne verzije - MSDE) baze podataka, dok je grafičko suđelje omogućeno putem front-end aplikacije.

Zaštita i sigurnost toka podataka između računala klijenta i poslužitelja osigurava se korištenjem autorizacije na sustav čime je omogućeno praćenje djelovanja svakog prijavljenog korisnika sustava.

Radno okruženje sustava

Za korektan rad sustava pretpostavlja se da su ispunjeni minimalni računalni (hardware) i aplikacijski (software) zahtjevi :

Hardware

Sustav je razmješten na jednom poslužitelju koje obavlja funkciju "database poslužitelja". Od karakteristika poslužitelja, potrebno je da je opskrbljen sa procesorom radne brzine od barem 1GHz, memorijskog kapaciteta od 512MB (preporuceno 1GB) i slobodnog diskovnog prostora od minimalno 200MB.

Performanse sustava rastu sa procesorskom snagom i RAM memorijom poslužitelja.

Software

Pošalji upit
Pretraži poslovni software:

Search

Asus najavio tri nova mobitela

Prema dosadašnjim informacijama Asus bi ove godine na MWC 2018 sajam trebao donijeti barem tri nova mobitela – Zenfone 5, Zenfone 5 Lite te Zenfone 5 Max. Kako...

Otkriven novi bug unutar iOS-a

Appleov operativni sustav iOS ovih dana bilježi novi bug, dosta sličan bugovima iz prošlosti toga sustava, kao što je na primjer Effective Power bug iz 2015...

Qualcomm predstavio Snapdragon X24 i X50

Tvrtka Qualcomm predstavila je dva nova modema za mobilne uređaje Snapdragon X24 i Snapdragon X50. Predstavljeni Snapdragon X24 modem na papiru nudi brzine pri...

Exynos 9810 na Geekbenchu

Snapdragon je Qualcommov TOP SoC za 2018. godinu koji će se naći u brojnim TOP modelima ovogodišnjih mobitela. Nedugo potom kroz Geekbench je prošao i...

Samsung DeX Pad

Ove godine Samsungovi novi mobiteli iz serije Galaxy dobit će i novi dock – DeX Pad. Kao što je vidljivo iz priloženih fotografija (rendera), novi modeli...

Prvi čovjek Samsunga osumnjičen za utaju poreza

Lee Kun-hee, dugogodišnji "vladar" koncernom Samsung, posljednjih se godina muči s velikim zdravstvenim problemima. Još 2014. doživio je težak infarkt te je od...

Apple postao najveći proizvođač satova

Prema podacima tvrtke IDC i drugih tvrtki, četvrti kvartal prošle godine bio je najuspješniji kvartal za Apple Watch seriju pametnih satova od njihova prvog...

Kodek H.266 u izradi i stiže 2020. godine

Na seminaru kojeg je u Londonu organizirala tvrtka ATEME koja se specijalizirala za tehnologije namijenjene kompresiji video sadržaja predstavljen je budući...

Android Oreo konačno prešao 1%

Početak je još jednog mjeseca, veljače, a to znači kako je Google objavio i nove informacije vezano uz zastupljenost pojedinih inačica Androida. Na dan 5...

Arctic je predstavio novi CPU hladnjak

Arctic je predstavio novi CPU hladnjak iz svoje Freezer 33 serije. Riječ je o modelu eSport ONE koji se uz dobro hlađenje odlikuje i tihim radom te...

Naši partneri

arnet digital logo lektire.hr logo pr mreža logo poslovnjak.net logo savjetnica logo specijalist logo